måndag 14 september 2009

En av Roms rivna kyrkor


Rom är en mycket kyrktät stad. Med förorter inräknat uppgår antalet kyrkor, kapell och oratorier till cirka 900. Under medeltiden och barocken uppfördes en mängd kyrkor i Rom. Genom århundradena har det även rivits kyrkobyggnader. Skälen till rivningarna har t.ex. varit nya gatudragningar samt uppförandet av Tiberkajerna under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Ett mycket litet antal av de rivna kyrkorna har rekonstruerats på annan plats, men de allra flesta har försvunnit. En av de senaste kyrkorna att demoleras var San Dionigi alle Quattro Fontane som 1938 fick ge plats för en modern byggnad vid Via delle Quattro Fontane.

En av Roms rivna kyrkor hette San Trifone in Posterula, som var belägen i hörnet av dagens Via della Scrofa och Via dei Portoghesi i rione Sant'Eustachio. Enligt traditionen uppfördes på denna plats en liten kyrka år 717, och år 1006 byggdes den om och gavs en basilikal interiör. Kyrkan dedikerades vid denna tid åt sankt Trifonis, vars reliker hade överförts till kyrkan.

År 1424 fördes Augustinus mor Monicas reliker till kyrkan, men dessa överfördes dock snart till den närbelägna kyrkan Sant'Agostino. Den lilla kyrkan San Trifone in Posterula nedrevs 1746 vid utbyggnaden av augustinernas kloster vid Sant'Agostino.

Xylografin ovan utfördes av Girolamo Francini i slutet av 1500-talet.

Inga kommentarer: